Categories
Hlavné jedlo

Mexická karfiolová ryža

Z knihy Voňavá kuchárka

30 min.; 4 porcie

Suroviny:

  • 4 lyžice olivového oleja
  • 2 stredné cibule
  • 200 g fazuľových luskov – je možné obmeniť za inú zeleninu
  • 1 červená paprika
  • 1 žltá paprika
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 stredný karfiól
  • 1 lyžička mletého římskeho kmínu
  • 1 lyžička červenej papriky (udenej)
  • soľ, korenie

Postup

  • v panvici rozohrejeme olivový olej a na ňom do zlata opečieme na kocky nakrájanú cibuľu (jemne osolenú). Keď začne zlatnúť, pridáme na malé kúsky nakrájané lusky a za miešania restujeme 2 minúty
  • do panvice následne prisypeme na melé kúsky nakrájané papriky a nahrubo rozdrtený cesnak. Po chvíli pridáme aj karfiól, ktorý bol pred tým nakrájaný na maličké kúsočky (dá sa rozdrtiť aj v sekáčiku ale pozor aby nevznikla kaša). Dá sa aj nasrúhať nadrobno.
  • Zeleninu v panvici osoľte a znížte teplotu ohňa na minimum. Zakryte pokrievkou. Občasne premiešame počas dusenia na vlastnej pare, pokiaľ karfiól nezmäkne (trvá to asi 10-15 min).
  • Keď karfiól stratí svoju typickú vôňu a bude príjemne mäkký, panvicu odkryte a zvýšte teplotu ohrevu. Do panvice prisypte mletú rascu, údenú papriku, korenie a poľ podľa chuti (chilli voliteľné). Všetko premiešať a nechať minútku prevoňať.