Z knihy Voňavá kuchárka
30 min.; 4 porcie
Suroviny:
- 4 lyžice olivového oleja
- 2 stredné cibule
- 200 g fazuľových luskov – je možné obmeniť za inú zeleninu
- 1 červená paprika
- 1 žltá paprika
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 stredný karfiól
- 1 lyžička mletého římskeho kmínu
- 1 lyžička červenej papriky (udenej)
- soľ, korenie
Postup
- v panvici rozohrejeme olivový olej a na ňom do zlata opečieme na kocky nakrájanú cibuľu (jemne osolenú). Keď začne zlatnúť, pridáme na malé kúsky nakrájané lusky a za miešania restujeme 2 minúty
- do panvice následne prisypeme na melé kúsky nakrájané papriky a nahrubo rozdrtený cesnak. Po chvíli pridáme aj karfiól, ktorý bol pred tým nakrájaný na maličké kúsočky (dá sa rozdrtiť aj v sekáčiku ale pozor aby nevznikla kaša). Dá sa aj nasrúhať nadrobno.
- Zeleninu v panvici osoľte a znížte teplotu ohňa na minimum. Zakryte pokrievkou. Občasne premiešame počas dusenia na vlastnej pare, pokiaľ karfiól nezmäkne (trvá to asi 10-15 min).
- Keď karfiól stratí svoju typickú vôňu a bude príjemne mäkký, panvicu odkryte a zvýšte teplotu ohrevu. Do panvice prisypte mletú rascu, údenú papriku, korenie a poľ podľa chuti (chilli voliteľné). Všetko premiešať a nechať minútku prevoňať.