Čas prípravy: 30 min, 4 porcie
Ingrediencie:
- 2 lyžice masla/ghee
- 2 lyžice oleja (repkový/olivový)
- 1 veľká cibuľa
- 1-1.5 hlávky cesnaku
- tymián čerstvý (hrsť)/sušený (1-2 čajové lyžičky)
- 3-4 stredné zemiaky
- 500 ml zeleninového vývaru (prípadne bujón) – ja dávam min 1 liter tekutiny
- 100-170 ml plnotučného mlieka/smotana na varenie
- soľ (asi 3 lyžičky)
- mleté čierne korenie (1 lyžička)
Postup:
- olúpanú a nakrájanú cibuľu opiecť do zlata na masle a oleji
- olúpaný cesnak prepasírovať do misky
- prepasírovaný cesnak s tymiánom pridať k cibuli a opekať asi 1 minútu kým nerozvoní (nesmie sa pripáliť lebo zhorkne)
- zmes zaliať vývarom a pridať očistené a nakrájané zemiaky na malé kocky + soľ, korenie
- varenie asi 20 minút
- premixovať po zmeknutí zemiakov
- pridať mlieko a nechať prejsť varom (asi 3 min.)