Categories
Polievka

Krémová cesnačka

Z: mycookingdiary

Čas prípravy: 30 min, 4 porcie

Ingrediencie:

  • 2 lyžice masla/ghee
  • 2 lyžice oleja (repkový/olivový)
  • 1 veľká cibuľa
  • 1-1.5 hlávky cesnaku
  • tymián čerstvý (hrsť)/sušený (1-2 čajové lyžičky)
  • 3-4 stredné zemiaky
  • 500 ml zeleninového vývaru (prípadne bujón) – ja dávam min 1 liter tekutiny
  • 100-170 ml plnotučného mlieka/smotana na varenie
  • soľ (asi 3 lyžičky)
  • mleté čierne korenie (1 lyžička)

Postup:

  • olúpanú a nakrájanú cibuľu opiecť do zlata na masle a oleji
  • olúpaný cesnak prepasírovať do misky
  • prepasírovaný cesnak s tymiánom pridať k cibuli a opekať asi 1 minútu kým nerozvoní (nesmie sa pripáliť lebo zhorkne)
  • zmes zaliať vývarom a pridať očistené a nakrájané zemiaky na malé kocky + soľ, korenie
  • varenie asi 20 minút
  • premixovať po zmeknutí zemiakov
  • pridať mlieko a nechať prejsť varom (asi 3 min.)